Sveibu

– Det er pennen som skaper lokaldemokratiet

Tekst: Randi Amland, Elise G. Sivertsen og Robert C. Frankmann

Foto: Arne-Kristian Stave Ytreland

For akkurat ett år siden, den 12.januar 2015 ble Nyhetsmagasinet Sveiobladet.net lansert. Det egentlige målet var å skape et nettforum for sveibu, men så tok det helt av.

Noen uker før lanseringen kom han i kontakt med flere journalister fra utenlandsk presse på grunn av sitt tidligere menneskerettighetsarbeid, noe som førte til at den unge grunderen fra Sveio endte til slutt foran flere millioner tv-seere i flere land.

– Det var den tiden jeg ble enda mer tilknyttet til journalistikken. Den tiden jeg observerte arbeidsmetodene hos journalistene, sier Daniel Niazi, som er ansvarlig redaktør for nyhetsmagasinet.

Hva var hensikten med en nettavis for Sveio?

– Jeg kom i kontakt med flere innbyggere i Sveio om hva de oppdaterer mest på. Noen svarte at de var innom Haugesunds Avis og lokalavisen, mens andre ikke helt visste hvor de skulle finne en lokalsak. Jeg ble så nysgjerrig at jeg måtte gå ut til folk for og spør om hva de savnet, men fikk ikke så mye til svar.

Hvordan kom du på idèen?

– Jeg satt å googlet gjennom utenlandske nettforumer, og hvordan kommunene i de landene klarte å opprettholde slike nettsteder. Jeg tente virkelig på idèen og satte meg ned for å starte med planleggingen. De to viktigste verdiene for meg var demokrati og ytringsfrihet. Det var kjempe viktig for meg og få det frem, særlig når det er folket som skaper demokratiet.

 

«Det er pennen som skaper lokaldemokratiet» Daniel Niazi

 

Under hele plannleggingssprosessen måtte han være helt stille:

– Det fristet meg til å fortelle hva jeg holdt på med, men senere har jeg erfart at det kan være lurt å være helt stille når man har gode idèer. En journalist fra en rumensk tabloidavis spurte meg om det gikk bra med meg, og hva jeg ellers brukte dagene mine til. Det var jo en selvfølge det siden han ikke hadde hørt noe fra meg en stund, smiler Niazi.

Da han startet opp nettstedet Sveiobladet.net var de fire stykker , men det viste seg senere at han trengte flere.

– Etableringsdatoen var satt til den 21.februar, men siden satireavisen, Charlie Hebdo ble angrepet passet det veldig fint inn i den visjonen vi hadde innstilt oss i. Da bestemte jeg at den 12.januar har vi en lanseringsdato på et helt nytt nettforum for Sveio kommune.

Hva var det du gjorde galt?

– Jeg er veldig samfunnsengasjert og vet nøyaktig hva jeg vil ha når jeg først har begynt med noe. Akkurat der må jeg innrømme at jeg personlig var alt for rask nok til å skrive nyheter, og slik ble det til.

Var du bevisst på at en helt ny nettavis ville ta helt av?

– Nei, men jeg var bevisst på at det ville ta helt av som et nettforum. Jeg hadde brukt mye tid til å planlegge og satt ofte langs på kvelden for å gjennomføre fase til fase, som vi kaller det. Til slutt ble det en nettavis og da var det allerede gjort. På kort tid har vi sett at lesertallene for Sveiobladet.net har vært svært positive og at sveibuen har fortsatt troen på den nye nettavisen.

 

Fikk mye kritikk

Som ansvarlig redaktør har han et ansvar for å svare på kritikken, men om det var kritikkverdig for nettavisen er en annen sak:

– Selvsagt, er det kritikkverdig når man blir kritisert for å la et nettsted være på bokmål og ikke på nynorsk. Jeg tar kritikken som kritikkverdig, men også en selvfølge når jeg starter noe opp:

– Det er viktig å huske på at det er leserne som har det siste ordet. Dersom vi ikke skriver nok lokalsaker, så må vi bare finne oss i det. Vi blir flinkere når leserne setter ord på det. Det er pennen som skaper lokaldemokratiet, men det er også leserne som er med å bidra den styrken.

 

(Teksten fortsetter under bilde)

Arkivfoto: Kanalh.no

Innspilling til programmet om løpet i Skjoldastraumen. Arkivfoto: Kanalh.no

 

– Gode tilbakemeldinger

– Det har vært mange gode tilbakemeldinger fra folk og de journalistene jeg jobber med. Mange av de som skriver for selskapet utvikler sin karriere eller starter den her. All takk til de som er med å bidrar nettavisen til et bedre «sted» for leserne.

Føler du at Sveio er et mer fellesskap på nett nå enn før?

– Absolutt. Jeg ser ofte aktivitetene på facebook-siden og de mailene vi mottar hver eneste dag. I gjennomsnitt mottar vi rundt 20 mailer med innold av tips. Det er mye med tanke på at Sveio som en liten kommune.

En spansk lærer sa til Niazi en dag at det var den eneste avisen han kunne forholde seg til.

– Jeg forstod at det måtte være språket. Bokmål skaper fellesskap, mens nynorsk er ofte et språk som skiller folkemengden, selv om språket ble regnet ut som et standardspråk for kommunen.

 

«Bokmål skaper fellesskap, mens nynorsk er ofte et språk som skiller folkemengden» Daniel Niazi

 

Hvorfor ikke nynorsk?

– Det ødelegger mye av fellesskapet med folk med fremmedspråklige. Det er viktig at vi tar hensyn til folk med et annet språk, og bokmål er først og fremst det språket som stammer fra det danske språket. Uten bokmål hadde ikke nynorsk blitt et sidespråk i dag. Det er viktig at innflyttere skal føle at de er en del av oss, slik at de ikke faller utenfor. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på dette, spesielt fra lesere som holder på å lære seg norsk.

 

Startet TV-selskap

1.november 2015 , samme år som lanseringen av Sveiobladet.net, startet Daniel Niazi et tv-selskap sammen med filmprodusenten Cato Manuel Ekrene. Med Niazi som eier, ble Ekrene daglig leder for kanalen. Noe som har blitt populær på kort tid.

– For oss var det svært viktig at Sveiobladet.net var på flere kanaler, som bl.a på nettavis, TV og sosiale medier. Det resulterer at vi når ut til flere lesere og seere. Det skaper mer nysgjerrighet hos sveibuen, men også andre tittere fra andre steder.

Hva synes du om Cato?

– Han har en flott personlighet og jeg liker den måten han jobber på. Han har en gjennomføringsevne og gir seg ikke før han har alt klart.

 

 

Startet sin karriere i Vestavind

Mange husker Niazi da han skrev for Vestavind, daværende fungerende redaktør, Mona Terjesen jobbet i avisen.

– Det var her jeg tok mye av den lærdommen inn til meg. Her lærte jeg å bli kjent med hvordan journalistikken fungerte i praksis, sier Niazi, og innrømmer:

– Uten journalistikk i praksis hadde jeg ikke hatt den interessen av etablering i dag.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mest Lese

Sveiobladet - Kun på nett!

Følg Sveiobladet

Ansvarlig Redaktør

Daniel DeNiazi | redaksjonen@sveiobladet.net

Markedsansvarlig

Myriam Vlot | annonse@sveiobladet.net

Webmaster

Kjetil A. Haaheim | Haaheim Dynamic

Copyright © 2016 SveioBladet | Designet er tilrettelagt av Haaheim Dynamic

To Top