Forskning

Flyreiser er tryggere enn noen gang før

Illustrasjonsfoto: Daniel Niazi

Illustrasjonsfoto: Daniel Niazi

I det siste har det vært en rekke flyulykker. En forsker har analysert statistikken, og der blir det konstatert at det er tryggere å fly enn noen gang før.

Det er det danske forskningsnettstedet videnskab.dk som melder om nyheten, etter at en forsker hadde analysert statistikken. De siste flyulykken skjedde i alpene i Frankrike etter at Anders Lubert styrtet flyet med vilje. Flyet var eid av selskapet Germanwings, som er datterselskapet av Lufthansa.

Flyet MH17 som ble skutt ned over Ukraina, og MH370 som forsvant i Det Indiske hav. Spørsmålet er om vi har en grunn for å fykte eller hvor stor risiko det er for at en flyulykke skal gjenta seg.

Det engelske forskningsnettstedet The Conversation har i over tid prøvd å finne svar på dette, med hjelp fra Sidney Dekker ved Griffith University i Australia.

 

Flere flyr enn noen gang før

Analysen viser at det er flere som flyr enn noen ganger før. Selv om det er mange som omkommer i flystyrt er det fortsatt flere som prioriterer fly foran bil.

Tidligere forskning har vist at det er tryggere å fly enn å kjøre bil, men det er større mulighet for å overleve i en bilulykke.

Året 2014 hadde laveste antall av flyulykker siden 1942. Det er variasjon, selv om tendensen er synkende. Dødsfallet var høyere i 2014 enn 2013, selv om begge årene var under gjennomsnittet for det foregående tiåret, i følge Statista

Her er dødstallene fra 1942 – 2015:

2014 hadde laveste antall ulykker ulykker siden 1942. Skjermdump: Statista.com

2014 hadde laveste antall ulykker ulykker siden 1942. Skjermdump: Statista.com

 

Færre kapringer

I analysen kommer det frem at det er færre flykapringer, og kapringene skjedde hyppigere på 1970-tallet. Siden den gangen har statistikken på kapring og dødsfall stupt til et veldig lavt nivå.

Angrepet mot World Trade Center er regner som et unntak, i følge videnskab.dk.

De fleste flyulykkene skjedde mens flyene forberedte seg på landing. De siste årene viser at ulykken har vært større når flyne har vær i marsjhøyde.

Sannsynligheten for at propellfly er rammet av ulykker er stor, kommer det frem i forskningen.

 

Sveibu reiste med samme flyselskap på samme tid

Da et Germanwings-fly med 150 personer styrtet ned i de franske alpene, reiste en sveibu med samme flyselskap. Sveiobladet.net fikk mailer om hvem vedkommende kunne være, men avbekreftet påstandene om at det var samme fly, men at det var snakk om samme selskap.

Sveibuen ble berørt av streiken, men kom seg på flyet to dager etter at flyet ble kansellert. Etter det nettavisen kjenner til, har Sveibuen kommet trygt hjem fra reisen.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Mest Lese

Sveiobladet - Kun på nett!

Følg Sveiobladet

Ansvarlig Redaktør

Daniel DeNiazi | redaksjonen@sveiobladet.net

Markedsansvarlig

Myriam Vlot | annonse@sveiobladet.net

Webmaster

Kjetil A. Haaheim | Haaheim Dynamic

Copyright © 2016 SveioBladet | Designet er tilrettelagt av Haaheim Dynamic

To Top