Meiningar

KOMMENTAR: «Når sannheten blir svartmalt»

Foto: Arne Kristian Stave Ytreland

Som ansvarlig redaktør og journalist i Sveiobladet er det min plikt at mine frilanser og journalister gjør jobben sin. Å avdekke lovbrudd og videreformidle sannheten til våre lesere.

KOMMENTAR: I en lederartikkel (som er offentlig) skriver ansvarlig redaktør og journalist i Hnytt, Øystein Merkesvik at det er «fake news»-opplysninger på sosiale medier. Når jeg som ansvarlig redaktør og journalist i Sveiobladet leser kronikken , så indikerer jeg formuleringene til Merkesvik de og Sveiobladet.net. Disse opplysningene ble publisert 7. og 8.juni.

Opplysninger som er basert på fakta der en av mine frilanser var selv i båten i motsetning til andre journalister som sto på land. Spørsmålet mitt er om journalistene i Hnytt sto på land nå som de kan påpeke at det er «fake news»-opplysninger som er ute å går på sosiale medier?

En av mine frilanser gikk ombord på skipet «Tide Carrier/Harrier», som står fortøyd i Grismarvik i Tysvær.  der han selv forteller hva han opplevde. Han var fysisk ombord og snakket med mannskapet. Han hadde føttene sine på dekk og hadde øynene rettet mot vedkommende som var en del av mannskapet.

I en dialog med ham forteller min frilans at mannskapet er enten muslimer eller vegetarianere. De savnet noe krydder fra sitt hjemland, for ingen hadde anelse om at oppholdet i Norge skulle bli av den lengre sorten. Dette blir han fortalt, og dette er noe han selv kan dokumentere.Dette kan du også lese hos NRK eller i innlegget som frilansen selv publiserte på sine sider.

I Danmark ble en lignende sak kjent, der TV2 Danmark kritiserte for Extrabladets håndtering av saken om Søren Lyngbjørn og Edy lopez. Disse ble gisler hos somaliske pirater da lasteskipet MV Leopard ble kapret da den seilte forbi den farlige bukta i Somalia.Gislene som er av dansk opphav (Lopez og Lyngbjørn) krevde en million fra Extra Bladet for den måten de ble hengt ut. Det eneste Extra Bladet ønsket, var å hjelpe ved å omtale situasjonen gjennom en kampanje. Det som gjør at artikkelen om Lopez og Lyngbjørn kan assosieres med denne situasjonen, er når sannheten blir skjult for offentligheten. Extra Bladet ble også beskyldt for å svartmale sannheten, når de selv hadde en frilans som kunne bekrefte at gislene var løslatt. Det endte med at sannheten måtte svare for seg i en rettssak og for pressenemnda.

Så spørsmålet mitt er: Hvordan kan en ansvarlig redaktør og en journalist skrive en lederartikkel når ikke redaktøren referer til kildene. Hvor får han disse opplysningene fra? Fra journalister som står på land? Min frilans sto ombord og snakket med mannskapet, kilden selv. Hvem skal vi tro? En journalist som står på land eller en som står ombord der han selv snakker med kilden.

Det er også litt forunderlig at ikke frilanseren som var ombord ble kontaktet før lederartikkelen ble publisert. Det betyr at vekten vegrer like mye nå som vi velger bort med å ta kontakt med forfatteren bak lederartikkelen.

Journalistikken i Sveiobladet skal avdekke lovbrudd og ikke svartmale som vi leser i andre medier. Vårt jobb er å ikke svartmale sannheten for å høste inn tilliten fra våre lesere.

Det er synd å si at alle medier (inkludert Sveiobladet) som har omtalt denne saken er medskyldig med at frivillige på Haugalandet blir utsatt for trusler og sjikanering for sitt arbeid. Det er trist og umenneskelig at frivillige blir utsatt for denne type sjikane.

Jeg kan fortsatt ikke tro at mediene skal svartmale sannheten som baserer seg på en alvorlig sak. God journalistikk er når man har kontakt med kilden og stiller kritiske spørsmål.

I avslutningsvis vil jeg si at jeg si at vi har stor respekt til både Øystein Merkesvik og Hnytt sin journalistikk, men som ansvarlig redaktør og journalist er jeg nå svært kritisk. Derfor kjøper jeg ikke uttalelsene som kommer frem i den offentlige lederartikkelen som ble publisert hos Hnytt 8.juni.

(Kronikken baserer seg på en offentlig lederartiikkel)

 

 

Mest Lese

To Top