Kjendis

– Vi kan takke torsken for at vi har vin i hylla

Foto: Daniel DeNiazi / Sveiobladet.net

Steinar Bastesen er den mannen som i dag symbolisere en langvarig politikk i norsk historie. Fredag tok Kystparti-Kongen turen til Sveio.

SVEIO/POLITIKK: I forbindelse med stortingsvalget 11.september tok 1.kandidat av Kystpartiet i Hordaland turen til Sveio for å hanke inn noen stemmer.

Bastesen hadde tatt en avgjørelse om å ikke stille som 1.kandidat for Nordland under et fylkeslagsmøte.

– Hovedårsaken var at jeg var nominert som 1.plass i Troms, og 14 dager etter kom landsmøte der jeg var lansert som kandidat i ledervervet i partiet.  Da stemte Tromø-benken i mot at jeg skulle bli leder. Etter at de tok den beslutningen sa jeg at hvis ikke jeg er god nok så leder jeg, men jeg valgte å takket nei der og da, sier Bastesen til Sveiobladet.net.

Da Kystpartiet Hordaland så  sjansen til å få Bastesen på laget slik at han kunne fremme Hordaland i Stortinget.

– Jeg fikk tilbudet om å stille, men jeg sa at jeg måtte tenke litt før jeg tok en avgjørelse. En uke senere sa jeg at de kunne sette meg på listen og nå representerer jeg Hordaland.

Steinar Bastesen satt i to perioder i Stortinget mellom 1997 og 2005. Han er en av politikerne som i dag har blitt et ikon for den norske sjøfolk-politikken.

Foto: Daniel DeNiazi / Sveiobladet.net

Hvordan er det å representere for Hordaland?

– Kystfolk er lik over hele Norge. Det er nyanser fra Finnmark til Sørlandet, men kystfolk generelt er veldig rause og de har toleranse. Det er derfor artig å representere Hordaland.

Dersom du får plassen på Stortinget hva vil du satse mer på da?

– Nummer en er å bevare deltakerloven slik at den ikke blir sagt opp og fjernet. For all fisken er privatisert, og dersom de historiske fiskeriselskapene går på børs og deltakerloven blir opphevet så er det fritt fram at torsken kan bli kinesisk. Det må være en tankekors for alle i Norge, og hvis vi tenker utgangspunktet norsk økonomi så har torsk og fiske vært grunnlaget hele tiden. Vi eksporterte torsk til Italia og fikk vin tilbake. Det var en handels-bytte. Vi kan takke torsken for at vi har vin i hylla, sier Bastesen, og legger til:

– Ja, det er er en historie som er skrevet.

Foto: Pixabay.com

Vil bekjempe lus-problematikk

– Lus angripe laksen og det fører til at enkelte finner på å avluse laksen. Jeg frykter mest når de bruker hydrogenperoksid som ikke etterlater noe spor i fisk eller i andre organismer. Hydrogenperoksid skader skallet på fisken, og når den er ferdig i avlusingen så dumpes avlusings-vannet til fisken i havet igjen. Dette fører til at det drepes flere reker, kreps og andre organiske havdyr.

Hydrogenperoksid (H2O2) er en blek, blålig væske og den enkleste av peroksidene. Det er en kraftig oksidant, og brukes derfor som blekemiddel og til desinfeksjon, i følge Wikipedia.

Bastesen reagerer sterkt når ikke bedrifter ser dette som en risiko for norsk havmiljø.

– Problemet er at det går ikke an å påvise hydrogenperoksid i noen av de elementene som blir drept. Stoffet blir oppløst i vannet. Til og med forskerne kan ikke påvise dette. Dette er en forbrytelsen mot kystbefolkningen som har fiske som primærnæring, understreker politikeren.

– Vi er for et slik opptreden, men i lukkede næring slik at selskapene får mer kontroll over hva de holder på med.

 

Mest Lese

Sveiobladet - Kun på nett!

Følg Sveiobladet

Ansvarlig Redaktør

Daniel DeNiazi | redaksjonen@sveiobladet.net

Markedsansvarlig

Myriam Vlot | annonse@sveiobladet.net

Webmaster

Kjetil A. Haaheim | Haaheim Dynamic

Copyright © 2016 SveioBladet | Designet er tilrettelagt av Haaheim Dynamic

To Top