Meiningar

– Å slå sammen kommuner til støre enheter er hverken demokratisk eller beviselig

Bilde fra et møte om kommunesammenslåing. Foto: Daniel DeNiazi

Kronikk av Odd Christian Hagen, Rødt

Jeg tok tidligere opp i Sveiobladet at det å slå sammen kommuner til støre enheter hverken er demokratisk eller beviselig blir noe mer effektivt enn småkommunenene. Tvert imot er småkommunen langt opp på både Kommunebarometeret og NHOs nærings-NM.

Rødt mener små kommuner sikrer demokratisk innflytelse og gode tjenestetilbud. Rødt er mot regjeringens kommunereform og sterk motstander av tvang i kommunesammenslåinger. Der det er skjedd skal det reverseres. De store enhetene må ses i et litt større perspektiv enn bare å slå to kommuner på samma øya til en. Rødt er mot økt hemmelighold i politikken.

Våre folkevalgte arbeider for gjennomsiktighet og åpenhet, og for innbyggernes rett til innsyn. Når penga rår og eksempelvis en privat aktør eier 400 barnehager (som Læringsverkstedet gjør) blir det vage konturer av hva som er offentlig styring og hva som er rein butikk.

Foto: Pixabay

Befolkningen i en kommune eller et fylke må ha mulighet til å skaffe seg kunnskap og innsikt for å kunne delta aktivt i politiske beslutningsprosesser. Det er et avgjørende prinsipp for et velfungerende lokaldemokrati, der vi vil ha den gode gamle formannskapsmodellen, og ikke bystyrer.Også privatisering og såkalt New Public Management bidrar til å flytte drift og tilsyn vekk fra kommunestyresalen og over i lukkede styrerom.

Da oppstår muligheter for korrupsjon. De fleste store korrupsjonssaker i Norge har kommet i kjølvannet av at en tjeneste har blitt privatisert og at folkevalgte organer har blitt fratatt kontrollen.Rødts lojalitet ligger hos innbyggerne – ikke hos politikerkollegiet. Vi har ingen broilere eller millionører på våre lister.

Vi oppfordrer alle til å be om innsyn i saker som angår dem og stille krav til åpenhet fra politikerne. Men det blir vanskeligere når avstanden blir større, og politikeren fra det partiet du stemte på kommer fra en kommune tjue mil unna, som ikke engang henger sammen med din egen kommune. For det skjer.Ja, du leste riktig; Flora og Vågsøy i nye Kinn kommune har Bremanger mellom seg. Em kommune som er større enn do to som er slått sammen – tilsammen. Det er så dumt som det får blitt. Det er som en skulle slått sammen Jondal og Etne uten Kvinnherad. Nå er det gjennomført en rekke sammenslåinger basert på fullstendig uetteretterligeøkonomiske beregninger.Slike prosesser skaper sterkt udemokratiske samfunn.

Rødt-politiker, Odd Christian Hagen. Foto: Privat/Rødt

Ien større sammenheng må vi se lenger enn gangdøra: Rødts hovedprinsipp: Demokrati framfor maktkonsentrasjon betyr at alle som blir påvirket av en avgjørelse skal ha mulighet til å påvirke den. Det betyr flere folkeavstemninger, for eksempel om EØS og TiSA. At de ansatte skal ha vetorett i spørsmål om utflagging av arbeidsplasser. Og at arbeidstakere får fulle demokratiske rettigheter på arbeidsplassen, så de selv er med på å stemme fram hvem som skal styre.Vi må innføre folkesuverenitet i økonomien på lik linje med i politikken:

På samme måte som makt i politikken ikke lengre springer ut fra et overhode på toppen, men fra folket, må makten i økonomien springe ut fra folket – både direkte fra de ansatte, gjennom offentlig eierskap og demokratiske spilleregler.Derfor er det nå også viktig at flere kommuner og fylker gjør som Rødt har jobbet fram landet rundt, faktisk i 50 tilfeller: vi må bevare den gamle arbeidsmiljøloven. Vi må ikke la TIPP, TISA og EØS styre det lokale arbeidslivet og sleppe laus innleid arbeidskraft over en lav vernesko.

Foto: Pixabay

Vi må ha offentlige ansatte i offentlige tjenester finansiert av offentlige midler. Dét er demokratisk og rettferdig. Fordi lånehaier, spekulanter og multinasjonale konsern ikke styres med folkemakt.Når Mitshubishi er den største oppkjøperen innen oppdrettsanlegg for tia er noe riv ruskende gæærnt.

Når oljefondet investerer 40 milliarder kroner i nøringslivsgiganten Nestlé samtidig som vi mangler 40.000 lærere i barneskolen om femten år er det noe som ikke henger på greip. Når det tyske investorforndet EQT kjøper en hel norsk barnehagekjede er det ikke fordi de er opptatt av unger, men av penger.

Slik kan man fortsette – poenget er at de som sitter i styrerom, på børsen og med tid og stunder egentig styrer de store kommunene aldri er på valg. Men det er vi i Rødt, så stem på en utfordrer denne gangen. Fordi fellsskap fungerer.- Odd Christian Hagen, folkevalgt i Rødt

Enig eller uenig? Send oss din kronikk til redaksjonen@sveiobladet.net

 

 

– Å slå sammen kommuner til støre enheter er hverken demokratisk eller beviselig

Mest Lese

Sveiobladet - Kun på nett!

Følg Sveiobladet

Ansvarlig Redaktør

Daniel DeNiazi | redaksjonen@sveiobladet.net

Markedsansvarlig

Myriam Vlot | annonse@sveiobladet.net

Webmaster

Kjetil A. Haaheim | Haaheim Dynamic

Copyright © 2016 SveioBladet | Designet er tilrettelagt av Haaheim Dynamic

To Top