Lokalt

Roxana (17) tok med musikken til Sveio

Foto: Daniel DeNiazi / Sveiobladet.net

Inne på soverommet til 17 år gamle Roxana Soliman i Sveio har hun en cello. Hun tar frem stolen og sitter seg ned foran speilet med instrumentet sitt. Hun skaper en magisk opplevelse.

SVEIO: 17-åringen er ikke som alle andre tenåringsjenter i dag. Hun bruker mye av tiden sin til å øve på instrumentet hennes. Instrumentet hennes er en cell og den har hun spilt siden hun var 12 år gammel.

Hun tar med oss inne på et soverom der hun har sin rekvisitter fint plassert. En stol står fint plassert foran speilet. Hun tar opp instrumentet og spiller en beroligende musikk. Hun lukker igjen øynene og lever seg inn i musikken. Musikken er avslappende:

– Musikk er noe jeg har gjort siden jeg var liten. Det er fantastisk og jeg elsker å kunne drive med dette, sier Soliman når hun er ferdig med å spille.

Siden hun var liten har hun bodd i Syria, men flyttet til Romania da hun fylte 15 år. I Syria ble hun så fascinert av cello og startet på musikkskolen i Sryia. Deretter flyttet hun til Romania og fortsatte med utdannelse på instituttet Colegiul National de Arte Dinù LiPatti, som ligger ligger i Bucharesti i Romania. Instituttet har hatt flere musikere som har gjort en stor fremgang i landet i senere tid.

Rumenske Roxana har en lidenskap for musikk. Foto: Daniel DeNiazi

I Sveio har hun bodd fem måneder og mimrer de gode opplevelsene i Romania og i Syria:

– Det var kjekt å gå på skolen og jeg lærte mye. I Norge tok jeg kontakt med NAV for å forhøre meg om det var noen ville ha meg inn. En orkester eller en organisasjon. Da jeg kontaktet NAV i Sveio så fikk jeg hjelp til å finne frem til et orkester, forklarer 17-åringen.

Soliman ble oppfordret til å ta kontakt med Nord Rogaland Symfoniorkester (NRSO / MUNOR). Hun er veldig takknemlig at hun fikk hjelp fra NAV, og liker seg godt i orkesteret.

 

Lærte norsk på fem måneder

17-åringen kan snakke arabisk, rumensk, fransk, engelsk og lærer nå å snakke norsk. Hun går på en språkskole i Haugesund og har lært å snakke godt norsk på fem måneder.

– Hun lærte å snakke norsk før hun kom til Norge. Hun er ivrig og effektiv når hun vil lære et språk, men rumensk har vi alltid snakket, om vi har bodd i Syria eller i Romania, forteller faren.

Selv om rumensk er hennes morsmål, er hun fortsatt innstilt på å lære språket.

– Jeg har det veldig bra her i Sveio. Jeg liker meg og språk er viktig for meg.

 

 

Mest Lese

Sveiobladet - Kun på nett!

Følg Sveiobladet

Ansvarlig Redaktør

Daniel DeNiazi | redaksjonen@sveiobladet.net

Markedsansvarlig

Myriam Vlot | annonse@sveiobladet.net

Webmaster

Kjetil A. Haaheim | Haaheim Dynamic

Copyright © 2016 SveioBladet | Designet er tilrettelagt av Haaheim Dynamic

To Top